Öljynpuhtaus – öljynäytteet ja puhtausvaatimukset hydraulijärjestelmissä

Oil Samples

Hydraulijärjestelmästä otetuista öljynäytteistä saat tietoa öljyn kunnosta ja sen epäpuhtauksista ISO 4406-standardin mukaisesti. Mikä ISO 4406 on? Vinkkejä: kolme tapaa testata ja valvoa öljyn kuntoa.

ISO 4406 voiteluöljyjen puhtausluokitus

ISO 4406 on International Organization for Standardization -järjestön kehittämä ja yleisimmin käytetty puhtausluokkastandardi. ISO 4406-koodi ilmaisee nesteen puhtaustason kolmella luvulla. Nämä luvut vastaavat 4,6 ja 14 mikronia suurempien hiukkasten määrää 100 millilitrassa nestettä. Koska pieniä hiukkasia aina on enemmän kuin suuria, ISO-koodin luvut ovat aina laskevia suurimmasta pienempiin (esimerkki: 17/15/13).

Kaikilla hydraulisilla komponenteilla on tietty ISO-puhtausluokka, jonka valmistaja määrittelee. Uusi öljy ei aina täytä tämän puhtausluokan vaatimuksia. Siksi öljy pitää analysoida ennen käyttöönottoa.

Hydraulijärjestelmästä otettavat öljynäytteet

Öljynäytteitä ottamalla voit saada tietoa öljyn kunnosta ja epäpuhtauksien määrästä. Siten saat tietää, mitä ennakoivia toimenpiteitä kannattaa tehdä koneiden parhaan suorituskyvyn ja luotettavuuden saavuttamiseksi ja käyttökustannusten pitämiseksi mahdollisimman pieninä. Usein tapahtuva näytteenotto voi olla aivan ratkaisevaa, jotta kriittiset epäpuhtauksien tasot havaitaan ja saadaan tietoa siitä, mitä toimenpiteitä tarvitaan koneiden suorituskyvyn ja luotettavuuden optimoimiseksi.

Kolme tapaa tutkia öljyn kunto:

  • Öljyn online-valvonta
  • Kannettavalla hiukkaslaskimella käsiteltävät öljynäytteet
  • Laboratoriossa tehtävä öljyanalyysi

Mikä näytteenottotapa sopii meille parhaiten?

Kaikilla kolmella menetelmällä on etunsa. Ota huomioon seuraavat asiat, kun mietit, mikä niistä sopii parhaiten sinun sovelluksellesi:

  • Näytteenottoyksikölle käytettävissä oleva tila
  • Testattavien koneiden määrä
  • Näytteenottotiheys
  • Näytteenoton kokonaiskustannukset
  • Järjestelmän kriittisyys

Lisää aiheesta:
Öljynpuhtaus – erityyppiset hydraulijärjestelmien epäpuhtaudet
Epäpuhtauksien lähteet hydrauliikkajärjestelmässä
Kunnonvalvonta

Öljynpuhtauskäsikirja – hydraulijärjestelmien huollon parissa työskenteleville

Hydraulijärjestelmän saastumisesta aiheutuvat taloudelliset tappiot voivat olla suuria. On olemassa erilaisia seuranta- ja ylläpitomenetelmiä, mutta ongelmien ymmärtäminen on tärkeää, jotta ne voidaan ratkaista. Öljynpuhtauskäsikirjan avulla autamme sinua tekemään oikeita hydrauliöljyn suodatusta koskevia päätöksiä. Suodattimien valinta ja laadukkaiden suodatinjärjestelmien käyttö on tärkeää toiminnan luotettavuuden lisäämiseksi sekä tuotanto- ja ylläpitokustannusten pienentämiseksi.

Lataa Öljynpuhtauskäsikirja tästä!

Select your files